Pihak Berkuasa Colombia Hancurkan Operasi Loteri Bawah Tanah, Buat 12 Tangkapan
Toto

Pihak Berkuasa Colombia Hancurkan Operasi Loteri Bawah Tanah, Buat 12 Tangkapan

Polis di Colombia mematahkan operasi besar yang berurusan dengan loteri dan cabutan bertuah minggu ini. Aktiviti itu meluas di beberapa wilayah di negara ini, dengan polis melakukan beberapa tangkapan.

Tiket loteri haram
Tiket untuk loteri haram di Colombia. Aktiviti tersebut merupakan masalah berterusan yang cuba diatasi oleh penguatkuasa undang-undang. (Imej: Noticiero Universal)
Operasi Colombia didedikasikan untuk mengarang, mengedar dan menjual tiket loteri dan undian palsu. Minggu ini, penguatkuasaan undang-undang https://filmstory.org/ menutupnya, membuat beberapa tangkapan dan merampas rumah serta aset lain berikutan siasatan selama 18 bulan. Saiz operasi itu cukup besar sehingga penyiasatan kemungkinan akan terus mendedahkan lebih banyak kejutan.

Setakat ini, polis telah mengaitkan sedozen individu untuk penyertaan mereka, termasuk salah seorang ketua kumpulan itu. Mereka juga merampas aset yang, menurut penyiasatan, adalah sebahagian daripada penjualan undian yang tidak teratur di empat subwilayah Antioquia.

Salah seorang polis yang ditahan ialah seorang lelaki yang hanya dikenali sebagai Mauricio. Dia adalah seorang ahli litograf berusia 47 tahun yang bertanggungjawab mencetak dan mengedarkan “buku cek” tiket loteri. Percetakan itu berlaku di Medellín, dan kumpulan itu kemudiannya mengedarkannya ke seluruh Lembah Aburrá dan ke majlis perbandaran San Jerónimo, Caucasia, Andes, dan Betania.

Loteri Haram Menepati Kehancurannya
Komander Polis Antioquia, Kolonel Daniel Mazo Cardona, memberitahu media tempatan bahawa penguatkuasaan undang-undang memberikan waran geledah kepada 13 hartanah, menahan 12 individu. Polis turut merampas 36 aset, termasuk hartanah, sempena pencarian itu, dilaporkan dengan nilai keseluruhan sekitar COP17 bilion (AS$4.52 juta). Selain itu, polis merampas wang tunai COP$167 juta (AS$44,605).

Menurut kolonel itu, di Medellín, kumpulan itu mengedarkan buku cek di pusat bandar manakala ia tertumpu di kawasan bandar di majlis perbandaran lain. Ini menjana kerugian hasil berjuta-juta peso untuk Antioquia dan majlis perbandarannya.

Hasil daripada penjualan loteri dan undian yang sah pergi ke sistem kesihatan. Bagaimanapun, kumpulan itu sebaliknya menggunakan dana haramnya untuk berbelanja secara berbelanja dengan barangan mewah, termasuk hartanah mewah di Las Palmas di Medellín, ibu kota Antioquia. “Mereka menggunakan wang ini untuk memperkayakan diri mereka dan memperoleh harta berharga,” tambah Mazo.

Di Antioquia, tiket loteri dan undian dihasilkan secara digital untuk mengelakkan pemalsuan buku cek. Ini juga membantu menjamin kesahihan cabutan bertuah. Loteri Medellín menyelia operasi loteri undang-undang. Tahun lalu, melalui https://digitalrightslac.net/ perjudian, ia memperuntukkan COP$136 bilion (AS$36.24 juta) kepada sektor kesihatan.

Bukan Op Loteri Haram Pertama yang Jatuh
Ini merupakan tamparan hebat kepada operasi loteri haram di Colombia, tetapi ia hanya yang terbaru.

Pada 2 September 2020, polis menangkap apa yang digelar oleh penguatkuasa undang-undang pada masa itu sebagai “czar loteri haram” di Bogotá. Tindakan polis itu juga membawa kepada penahanan 12 individu tambahan. Mereka https://imbuecellars.com/ didakwa menipu beribu-ribu mangsa dan sistem kesihatan Colombia dengan tiket loteri palsu.

Dalam operasi itu, Unit Kepupusan Domain dan Pengubahan Wang Haram di Pejabat Pendakwa telah menjalankan inisiatif untuk mengenal pasti, mencari dan merampas hartanah atas nama czar di Bogotá ini. Ia juga membawa kepada penemuan nama lelaki hadapan yang meminjamkan nama mereka untuk pembelian hartanah yang didakwa diperoleh melalui aktiviti haram itu.

Kumpulan itu dilaporkan memperoleh mana-mana daripada COP180 juta hingga COP680 juta (AS$47,970 hingga $181,220) setiap hari selama dua tahun.

Pada Oktober tahun lalu, polis menahan 12 lagi kerana operasi loteri haram mereka. Tertuduh berdepan hukuman penjara antara enam dan lapan tahun dalam semua kes.